Skip to main content
Wist jij dat gelukkige mensen 31% productiever zijn?
En tot drie keer toe creatiever dan niet gelukkige mensen?
Aangezien we heel veel tijd werkend doorbrengen, is dat reden genoeg om aandacht te besteden aan werkgeluk. Wij geloven dat keuzevrijheid hier een essentieel onderdeel van is.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk ervaren betekent voldoening en plezier uit je werk halen.
Intrinsieke motivatie, enthousiasme en een positieve houding zijn belangrijke voorwaarden. Dit heb je nodig om van je dagelijkse werkzaamheden een succes te maken. Niet gek dus dat werkgeluk bijdraagt aan productiviteit op het werk.

Welke factoren bepalen werkgeluk?

Deze 5 factoren bepalen je werkgeluk:

  • Flexibiliteit. Werk en privé optimaal op elkaar kunnen afstemmen maakt gelukkig. Dit heb je nodig om op te laden; nieuwe inzichten op te doen. Je werk flexibel kunnen inrichten is daarom erg belangrijk.
  • Uitdaging. Je werk moet voldoende uitdagend zijn, maar niet overbelastend. Van uitdagingen groei je als professional én als persoon. Als je kunt pieken blijf je scherp, maar er moet ook ruimte zijn om af te schakelen en weer tot rust te komen. Die balans moet minstens 50/50 zijn.
  • Flow. Volledig opgaan in je activiteit en de tijd vergeten, brengt je helemaal naar dit moment. Flow is een heerlijke ervaring die sterk bijdraagt aan intrinsieke motivatie en daarmee aan je werkgeluk.
  • Relaties. Respectvol en gelijkwaardig contact met je collega’s, klanten, leveranciers en leidinggevenden is de vierde factor en belangrijk voor je werkgeluk. Je wilt je gehoord en gezien voelen. In een veilige omgeving met elkaar kunnen sparren resulteert in een prettige werksfeer. Dit kan je enthousiasme een ongelofelijke boost geven en geloof mij, dat werkt aanstekelijk.
  • Betekenis. Je werk dient een hoger doel. Denk bijvoorbeeld aan hoe je met je diensten kunt bijdragen aan het geluk van je klanten. Dit maakt je werk zin- en betekenisvol. Daar haal je ontzettend veel voldoening uit.

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Oké, werkgeluk maakt je productiever, creatiever en gemotiveerder. Dit heeft ook effect op de rest van je dagelijks leven. Wanneer ging jij voor het laatst met een voldaan gevoel naar huis? En hoe had dit invloed op je avond? Met welk gevoel stond je op om weer aan het werk te gaan? Belangrijke vragen om in het vizier te houden, wil je alles uit het leven halen.

Tips voor het verhogen van werkgeluk

Werkgeluk gaat natuurlijk verder dan keuzevrijheid binnen je werk(omgeving). Er zijn uiteraard meer pijlers van belang, zoals fysieke- en mentale gezondheid, sociale activiteiten en gezonde voeding. Maar ten aanzien van werk kunnen wij uit ervaring spreken. Daarom geven wij jou over dit onderwerp naar hartenlust tips. Met keuzevrijheid breng je werk en vrije tijd in balans, stimuleer je werkgeluk en natuurlijk draagt dit ook bij aan jouw succes als ondernemer.

Daar maakt ons hart óók een sprongetje van 😉
We love to facilitate your success!