Skip to main content
Een groep jonge studenten vroeg hun leraar wat het geheim van succes is. De leraar antwoordde door hen te vragen hem te volgen naar een nabijgelegen rivier. Daar aangekomen vertelde de leraar de leerlingen een steen op te pakken, die boven hun hoofd te houden en tegen de stroom in stroomopwaarts te lopen. Na enkele minuten ploeteren zei de leraar tegen de leerlingen dat ze de stenen moesten loslaten en stroomafwaarts moesten lopen. De leraar zei toen: “Succes is als deze rivier. Als je vasthoudt aan dingen die je belasten, is het moeilijk om vooruit te komen.”
Wat er overblijft als je loslaat, is jouw definitie van succes.

Wat betekent succes eigenlijk?

Dat kan sterk variëren, afhankelijk van individuele perspectieven en waarden. Het kan ook worden bekeken vanuit verschillende aspecten van het leven, zoals persoonlijk, professioneel, financieel en relationeel.
Het kan gaan om het bereiken van rijkdom, status, erkenning, geluk, voldoening of een gevoel van doelgerichtheid.

Succes is objectief en uniek voor elke persoon. Het is aan jou om te bepalen wat je als een succesvol resultaat beschouwt.

Dus, wat betekent succes voor jou?
Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om jouw eigen definitie van succes te verduidelijken:

  • Denk na over je waarden: Bedenk wat voor jou het belangrijkst is in het leven. Wat zijn je kernovertuigingen, passies en prioriteiten? Jouw definitie van succes moet in overeenstemming zijn met deze waarden.
  • Identificeer je doelen: Denk na over wat je in het leven wilt bereiken, zowel op korte als op lange termijn. Deze doelen kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van je leven, zoals carrière, relaties, gezondheid of persoonlijke groei.
  • Denk aan het grotere geheel: Denk na over hoe je herinnerd wilt worden of wat voor impact je wilt hebben op de wereld. Dit kan je helpen een doel of missie te identificeren die richting kan geven aan je definitie van succes.
  • Blijf openstaan voor verandering: Jouw definitie van succes kan na verloop van tijd veranderen naarmate je prioriteiten en omstandigheden veranderen. Wees bereid je definitie aan te passen en bij te stellen als dat nodig is.
  • Vermijd vergelijking: Vergeet niet dat succes een zeer individueel concept is. Vergelijk jezelf niet met anderen en voel geen druk om te voldoen aan maatschappelijke normen of verwachtingen. Richt je op wat voor jouw persoonlijk zinvol en bevredigend is.

Door deze stappen te volgen, kun je een duidelijker begrip ontwikkelen van wat succes voor jou betekent en een stappenplan maken om het te bereiken.

We hebben een template van een roadmap voor je gemaakt, dat je hier kunt downloaden.

Download Roadmap