Skip to main content

Succesvol ondernemen in het MKB vereist een combinatie van strategisch denken, zakelijke vaardigheden en een toegewijde uitvoering. We delen graag 13 tips om succesvol te zijn als MKB-ondernemer, opgedaan uit onze 13 jaar ervaring, omdat we met liefde jouw succes faciliteren:

 • Zorg voor een duidelijke visie en strategie: een heldere visie en strategie vormen de basis voor het succes van je bedrijf. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van waar je naartoe wilt en hoe je daar wilt komen.
 • Ken je markt en doelgroep: onderzoek je markt en doelgroep grondig om te begrijpen wat ze willen en nodig hebben. Zo kun je producten en diensten beter afstemmen op de behoeften van klanten en meer waarde bieden dan concurrenten.
 • Focus op een niche: concentreer je op een specifiek segment van de markt en bijbehorende behoeften. Bied oplossingen die klanten nergens anders kunnen vinden en geef hen een reden om bij jou terug te blijven komen.
 • Wees klantgericht: luister naar de feedback van jouw klanten en reageer snel en vriendelijk op hun vragen én klachten. Zorg ervoor dat je verwachtingen overtreft en bouw aan sterke relaties.
 • Leren en groeien: blijf op de hoogte van trends en de nieuwste ontwikkelingen in je branche, om nieuwe kansen te identificeren. Neem jezelf voor hierop te anticiperen.
 • Ben innovatief: wees dus niet bang om nieuwe ideeën uit te proberen en te innoveren. Dit kan helpen om concurrentie voor te blijven en je bedrijf te laten groeien. Een wezenlijk onderdeel van succesvol ondernemen.
 • Investeer in medewerkers: medewerkers zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijf en het is van essentieel belang om in hen te investeren. Zorg voor een goede werkomgeving, stimuleer professionele ontwikkeling en bied waar nodig trainingen aan om vaardigheden en kennis te verbeteren.
 • Bouw sterke relaties op: met klanten, leveranciers en andere belangrijke stakeholders. Investeer tijd en middelen om deze relaties te ontwikkelen en te onderhouden. Dit is van cruciaal belang voor succesvol ondernemen.
 • Zorg voor een goed zakelijk netwerk: netwerk met andere ondernemers. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en mogelijkheden voor samenwerkingen. Samenwerken levert soms meer op dan concurreren.
 • Houd financiën op orde: een goede financiële planning en controle zijn cruciaal voor succesvol ondernemen in het MKB. Zorg voor een goed beheer van inkomsten en uitgaven en houd je cashflow in de gaten om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende geld hebt om te investeren in je MKB.
 • Ontwikkel een sterke online aanwezigheid: zorg ervoor dat je bedrijf online vindbaar is, dat je website er professioneel uitziet en gebruiksvriendelijk is. Maak gebruik van social media om je merk te promoten en interactie te hebben met klanten.
 • Garandeer een goede balans tussen werk en privé: als ondernemer is het belangrijk om tijd te nemen voor jezelf en voor je gezin. Dit is ten slotte waar je het allemaal voor doet, toch? Met een goede balans tussen werk en privé voorkom je overbelasting en burn-out.
 • Kies voor een gezonde levensstijl: door regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende te slapen. Daarmee houd je je lichaam en geest gezond en verminder je stress. Essentieel, want ondernemen is iets van de lange adem 😉