Skip to main content

Een virtueel kantoor biedt ondernemers ontzettend veel flexibiliteit en (financiële) voordelen. Wil je daar meer over lezen? Dan verwijzen we je graag door naar deze pagina.
In dit artikel gaan we namelijk in op belangrijke trends in de toekomst van ondernemen en de rol van een virtueel kantoor.

Dankzij deze trends wordt een virtueel kantoor nog belangrijker

We lichten een drietal trends uit die nu al voelbaar zijn en in de toekomst nog belangrijker worden.

Flexibel werken dankzij een virtueel kantoor

De verschuiving naar flexibel werken en de toename van werken op afstand, hebben geleid tot behoefte aan zakelijke diensten waarmee je niet gebonden bent aan een fysieke locatie.
Daarmee is ook het karakter van werk veranderd: zakenreizen, internationale werkverbanden en tijdelijk werk (op projectbasis), versterken de vraag naar tijdelijke werkruimten en vergaderruimtes die op aanvraag beschikbaar zijn (Sociaal Cultureel Planbureau, 2021). Dit tezamen voedt de behoefte aan meer flexibiliteit.

Operationele veerkracht met een virtueel kantoor

Covid-19 was een les in het belang van een alternatieve werkplek tijdens noodsituaties of onverwachte gebeurtenissen (Kossek, 2022). De ervaring met de pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk het is om bedrijfscontinuïteit te kunnen garanderen, ook tijdens onverwachte omstandigheden. Het doel is operationele veerkracht. Hierbij gaat het niet alleen over economische veerkracht, maar ook de mentale veerkracht van medewerkers. Verbinding, samenwerking, wendbaarheid en duidelijkheid zijn belangrijke waarden en een drijvende kracht achter deze trend.

World Wide Talent

Cloudgebaseerde technologieën, digitale communicatieplatforms en mobiele apps hebben de zakelijke werkwijzen en communicatie voorgoed veranderd (Current and future trends in remote work – Businessnewsdaily.com, z.d.). Dit heeft onder andere geleid tot de opkomst van *the gig economy resulterend in meer freelancers en zelfstandige professionals, waardoor de vraag naar flexibele zakelijke oplossingen nog meer is toegenomen (Young, 2023).

Voor een wereldwijde talentenpool realiseer je met een virtueel kantoor eenvoudig en rendabel een netwerk aan flexibele werk- en vergaderruimtes, voor de momenten waarop gedeelde werkplekken en real-life meetings wel een vereiste zijn. Een werkplek moet bij voorkeur innovatie, creativiteit en inclusiviteit ademen. Werkplekbeleving is doorslaggevend bij het uitkiezen van een ruimte.

Zijn deze trends relevant voor je onderneming of de sector waarin je werkzaam bent?
Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in en ontdek wat een virtueel kantoor voor jou kan betekenen.

*Met de term the gig economy wordt een flexibele manier van werken aangeduid. Het gaat in dit geval om tijdelijk werk, kortlopende projecten en opdrachten ofwel ‘gigs’ (Young, 2023).

Van deze bronnen hebben we gebruik gemaakt:

Current and future trends in remote work – Businessnewsdaily.com. (z.d.). Business News Daily. https://www.businessnewsdaily.com/8156-future-of-remote-work.html

Kossek, E. E. (2022, 8 november). The future of flexibility at work. Harvard Business Review. https://hbr.org/2021/09/the-future-of-flexibility-at-work

Sociaal Cultureel Planbureau. (2021). Platformisering en de kwaliteit van werk. https://www.scp.nl/binaries/scp/documenten/publicaties/2021/01/15/platformisering-en-de-kwaliteit-van-werk/Platformisering+en+de+kwaliteit+van+werk_def.pdf

Young, H. (2023). Compliance problemen in de gig economy. ZiPconomy. https://www.zipconomy.nl/2023/01/compliance-problemen-in-de-gig-economy/