Skip to main content
De toekomst van ons werk ligt allang niet meer vast. Eens in de zoveel tijd publiceert iemand, ergens, wel weer een lijstje van beroepen die waarschijnlijk gaan verdwijnen. En wat er mogelijk voor in de plaats komt. Ons leven en ons werk veranderen snel, door alle ontwikkelingen binnen de communicatietechnologie die elkaar rap opvolgen. Dat we hierdoor niet meer gebonden zijn aan een vaste plek, weet intussen iedereen. Dit betekent dat je zo’n beetje overal kunt wonen en werken. En met name de mogelijkheden van hoe, waar en wanneer jij je werk uitvoert zijn ongekend. Je kunt echt maximale keuzevrijheid hebben, als je wilt.

Het blijft mij nog steeds fascineren dat we overal ter wereld kunnen werken en daar enkel nog een laptop en wifi voor nodig hebben. Voor de Digital Nomad is dit de basis van hun levensstijl. Door volledig online een inkomen te verdienen, zijn ze dus niet aan één plaats gebonden. Wat de Digital Nomad typeert is de bewuste keuze om rond te reizen en hun werkplek ‘on the go’ uit te kiezen. Dit kunnen dan (internet)cafe’s, bibliotheken, gehuurde kantoorruimtes of coworking plekken zijn.

Alex’s story

Op zo’n plek, de Ideeënfabriek in Uden, ontmoet ik Alex. We lopen elkaar tegen het lijf aan de balie. Daar staat ze, met een kop dampende koffie, nog even een mailtje af te tikken. Wat de aanleiding was van ons gesprek, dat weet ik niet meer. Maar dat het verhaal van Alex is blijven hangen, mag duidelijk zijn ?

“Toen ik klein was gingen mijn ouders en ik één keer per jaar op vakantie. Die twee weken waren, elk jaar opnieuw, de gelukkigste van mijn leven. Ik was dan ook altijd verdrietig op het moment dat we weer naar huis moesten. Toen ik 16 was bereikte dit een hoogtepunt: ‘Iets’ in mij ervaarde zoveel weerstand bij de gedachte dat je maar één keer per jaar weg kunt en terug moet naar een vaste plek, omdat daar toevallig je werk is. Right then and there besloot ik: Dit ga ik anders doen.”

Direct na haar studie communicatie & multimedia design, is Alex begonnen als freelance content maker. Ze kocht een 2e hands camper, knapte deze met vrienden en familie helemaal op en is begonnen aan een reis door Europa. “Ik ben gewoon gegaan en deed mijn werk. Die keuzevrijheid maakte – en maakt – mij intens gelukkig! En omdat ik op de mooiste plekken kom heb ik altijd inspiratie. Er is altijd wel een mooie achtergrond voor die ene foto, of dat ene filmpje. Ik heb altijd wel een inspirerend verhaal te vertellen, omdat er zoveel te beleven is.”

Nomadisch werken

Het boeit mij mateloos hoe ‘de Nomad’ de vrijheid omarmt om werk en privé volledig te laten versmelten. Echt next level. Want je kunt hybride werken vanuit huis, je hoofdkantoor of op coworking plekken. Je combineert wat af om werk en persoonlijke omstandigheden op elkaar af te stemmen. Maar aan het einde van de dag keer je waarschijnlijk terug naar je eigen bed, een huis, vanwaar je s’ochtends ook weer vertrekt. Maar: Nomadisch werken is letterlijk overal werken, (voor langere tijd) zonder vaste woning, met slechts wifi en een laptop. Any time, any place, anywhere.

Dat het leven van een Nomad echt niet alleen over rozengeur en manenschijn gaat, moet misschien even gezegd worden om het droombeeld een klein beetje te nuanceren ? Onder ‘fellow nomads’ hoort Alex gedeelde uitdagingen geregeld terugkomen. “De focus bewaren, dedicated achter je laptop blijven ‘to finish the job’, het is niet altijd makkelijk als je op de mooiste plekken ter wereld bent. The key to success is om echt de discipline op te brengen hard te werken en vooral je werk bewust af te stemmen op je vrije tijd.”

Uit al haar enthousiasme proef ik hoe belangrijk die keuzevrijheid is. Dat dit een essentieel onderdeel is van haar geluk. Dan kan ik het toch niet laten om een sprongetje op mijn plaats te maken van blijdschap. Gewoon omdat ik daar een beetje aan kan bijdragen. En eerlijk is eerlijk, ik hoop dat ik hier de komende jaren veel van ga leren, zodat ik straks ook met mijn eigen camper de wereld rond kan.

Groetjes Lisa