Skip to main content

Als ondernemer werk je dagelijks hard om van jouw passie een succesvolle onderneming te maken. Je investeert veel tijd en energie in je bedrijf. Op een gegeven moment wil je echter wat rustiger aan doen en van je oude dag genieten. Het is dan belangrijk dat je financiële zaken goed geregeld zijn, zodat je zonder zorgen kunt stoppen met werken. In deze blog lees je alles over de pensioenmogelijkheden voor ondernemers, zowel voor degenen die onder de inkomstenbelasting vallen als voor directeur-grootaandeelhouders (DGA).

1. De AOW

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de AOW (Algemene Ouderdomswet). Als ondernemer heb je hier ook recht op. Je hoeft dus niet voor een werkgever te werken om AOW te ontvangen. Als zelfstandige krijg je AOW zodra je de pensioenleeftijd bereikt. De huidige pensioenleeftijd is 66 jaar en 7 maanden voor iedereen die na 31 december 1958 geboren is. Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van je woonsituatie: als alleenstaande krijg je 70% van het minimumloon, als je samenwoont of getrouwd bent 50%. Vaak is de AOW echter niet voldoende om de levensstijl waaraan je gewend bent te behouden. Daarom kun je gebruik maken van aanvullende opties.

2. De Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Naast het ouderwetse spaarvarken kun je als ondernemer geld opzijzetten via de Fiscale Oudedagsreserve. Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kun je elk jaar een deel van je winst belastingvrij sparen. Hier betaal je pas belasting over wanneer je met pensioen gaat. Sinds 1 januari 2023 kun je je FOR niet meer verhogen, maar je kunt wel het reeds opgebouwde bedrag laten staan tot je pensioen. Om te weten of je in aanmerking komt, stel jezelf de volgende vragen:

   • Maak ik voldoende winst met mijn onderneming?
   • Werk ik zelfstandig en heb ik het laatste woord?
   • Besteed ik minstens 700 uur per jaar aan mijn onderneming?
   • Heb ik geld in mijn bedrijf gestoken?
   • Heb ik meer dan één opdrachtgever?
   • Loop ik ondernemersrisico’s?
   • Kan ik schulden oplopen?
3. Pensioen- of banksparen

Nu de FOR is komen te vervallen, kun je als ondernemer ook kiezen voor pensioen- of banksparen. Hierbij leg je over een bepaalde periode geld in met belastingvoordeel, omdat je de inleg kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Je moet binnen je jaarruimte of reserveringsruimte blijven, wat betekent dat je slechts een bepaald bedrag met belastingvoordeel kunt storten. Zodra je met pensioen gaat, kun je van dat gespaarde bedrag genieten. Het is niet mogelijk om dit bedrag eerder op te nemen.

4. Stort je stakingswinst af

Wanneer je je bedrijf verkoopt om met pensioen te gaan, kun je stakingswinst ontvangen als je bedrijf meer waard is dan de fiscale waarde op papier, bijvoorbeeld door goodwill. Over deze winst moet je belasting betalen, maar je kunt het bedrag ook op een spaarrekening zetten en pas belasting betalen bij uitkering. Dit is voordeliger dan direct belasting over het hele bedrag te betalen. Let wel op: deze optie is alleen beschikbaar voor ondernemers voor de inkomstenbelasting, niet voor de DGA.

5. De pensioenverzekering

Als DGA heb je de mogelijkheid om een pensioenverzekering af te sluiten bij een verzekeraar. Hiermee bouw je een pensioenpotje op voor later. Sommige verzekeraars bieden ook dekking voor overlijdensrisico’s en arbeidsongeschiktheid. Dit is een goede manier om extra zekerheid in te bouwen voor je pensioen.

Regel je pensioen op tijd en zorg ervoor dat je met een gerust hart van je oude dag kunt genieten. Of je nu kiest voor AOW, banksparen, stakingswinst of een pensioenverzekering, het is belangrijk dat je je goed informeert en de opties kiest die het beste bij jouw situatie passen.