Skip to main content
Beroepseisen en Diploma’s: Wat Je Moet Weten

In Nederland zijn sommige beroepen beschermd, wat betekent dat je aan specifieke beroepseisen moet voldoen om ze te mogen uitoefenen. Deze beroepen, gereglementeerde beroepen genoemd, vereisen vaak bepaalde diploma’s, examens of inschrijvingen bij beroepsorganisaties.

Beschermde en Niet-Beschermde Beroepen

Als je wilt weten of jouw beroep beschermd is, kun je dit opzoeken in de database met gereglementeerde beroepen van de EU. Voor niet-beschermde beroepen gelden deze eisen niet en kun je zonder extra toestemming aan de slag.

Diploma’s en Erkenning

Heb je een buitenlands diploma en wil je in Nederland in een beschermd beroep werken? Dan moet je je diploma laten erkennen. Dit geldt voor diploma’s uit EU-landen, maar ook voor diploma’s van buiten de EU. Voor bepaalde beroepen kun je zelfs automatische erkenning krijgen.

Voor meer informatie over deze onderwerpen, bezoek de KVK-pagina over beroepseisen en diploma’s.

Extra Hulp en Informatie

Bij vragen over diploma-erkenning kun je terecht bij het assistentiecentrum Nuffic en voor juridische stappen kun je terecht bij de rechtbank.
Voor specifieke informatie over de procedures en documentatie, raadpleeg de bevoegde autoriteit voor jouw beroep via de genoemde databases en links.