Skip to main content

Een goede administratie vormt het fundament van je bedrijf. Het biedt niet alleen inzicht in je financiële situatie, maar stelt je ook in staat om je bedrijf effectief te sturen. Of het nu gaat om het monitoren van inkomsten en uitgaven, het beheren van debiteuren of het naleven van wettelijke verplichtingen, een goede administratie is onmisbaar.

Wat moet er in je administratie?

De Belastingdienst stelt duidelijke eisen aan je administratie. Denk hierbij aan onder andere ontvangen en uitgaande facturen, transactie-overzichten, contracten met opdrachtgevers en leveranciers, en een gedetailleerde uren- en reisadministratie. Deze gegevens dien je minimaal zeven tot tien jaar te bewaren, afhankelijk van het type informatie. En uitgebreide beschrijving van de opbouw van je administratie vind je op belanstingdienst/administratie.

Bewaar je gegevens slim

Of je nu kiest voor een digitale of papieren administratie, zorg ervoor dat je gedurende de bewaartermijn altijd toegang hebt tot alle benodigde informatie. Ook afspraken met de Belastingdienst over de bewaring van je administratie worden schriftelijk vastgelegd, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Zelf doen of uitbesteden?

Het bijhouden van je administratie kun je zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Hoewel uitbesteden kosten met zich meebrengt, kan het je ook geld besparen door fiscale voordelen en efficiëntie. Zorg bij het kiezen van een financiële specialist voor duidelijke afspraken en vergelijk meerdere offertes om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Handige tips
  • Overweeg een E-boekhoudpakket voor zelfstandige administratie.
  • Gebruik het gratis ‘Handboek Ondernemen’ van de Belastingdienst voor gedetailleerde fiscale informatie en richtlijnen.
  • Houd aan het einde van elke periode bij wat de administratie je heeft opgeleverd aan besparingen en voordelen, inclusief de waarde van je eigen tijd.

Een goede administratie is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een strategische investering in de groei en stabiliteit van je onderneming. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en maak gebruik van beschikbare tools en expertise om je administratieve processen zo efficiënt mogelijk te maken.