Overweeg je om je eigen bedrijf te starten maar loop je nog vast bij het kiezen van de juiste bedrijfsnaam? Geen zorgen, we hebben een tips voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen. Hieronder kun je lezen hoe je een naam kiest die bij je bedrijf past, en ook voldoet aan alle wettelijke eisen.
Controleer de regels voor bedrijfsnamen
Voordat je enthousiast wordt over een naam die je hebt bedacht, is het belangrijk om te controleren of deze juridisch in orde is. De Handelsnaamwet biedt bescherming en legt regels vast voor bedrijfsnamen. Als jij een bedrijfsnaam als eerste gebruikt, kan een ander die niet zomaar overnemen, zelfs als jouw naam niet geregistreerd staat in het Handelsregister.
Misleiding
De wet verbiedt misleidende praktijken, zoals het gebruik van namen die de omvang of aard van je bedrijf anders doen lijken dan ze werkelijk zijn. Bijvoorbeeld, het gebruik van termen als ‘Koninklijk’ of ‘Royal’ is alleen toegestaan als je bedrijf daadwerkelijk het predicaat ‘Koninklijk’ draagt.
Persoonsnamen
Het gebruik van persoonsnamen in een bedrijfsnaam die niet overeenkomen met je eigen naam kan misleidend zijn, tenzij je een bedrijf overneemt dat al vernoemd was naar iemand anders.
Beschermde beroepen
Sommige beroepstitels, zoals arts, apotheker, of advocaat, zijn wettelijk beschermd. Alleen personen met de juiste diploma’s en registraties mogen deze gebruiken in hun bedrijfsnaam.
Variaties
Het is niet toegestaan om een bedrijfsnaam te gebruiken die te veel lijkt op die van een concurrent, zelfs niet door toevoeging van bijvoorbeeld een plaatsnaam.
Bestaande namen
Bij het kiezen van een bedrijfsnaam moet je vermijden namen te gebruiken die lijken op bestaande merknamen van andere bedrijven.
Speciale tekens
Speciale tekens zoals cijfers of leestekens kunnen worden gebruikt in bedrijfsnamen, maar deze moeten leesbaar en uitspreekbaar blijven. Overmatig gebruik van speciale tekens kan echter niet rekenen op bescherming onder de Handelsnaamwet, maar mogelijk wel onder het merkenrecht.
Trends
Tenslotte, je mag meedoen aan trends in bedrijfsnamen, zolang je een unieke (voor)naam combineert die nog niet in het Handelsregister voorkomt, zoals bijvoorbeeld ‘beauty by’, ‘hair by’, of ‘nails by’ in de schoonheidssector.
Kies een passende bedrijfsnaam
Het is belangrijk dat de bedrijfsnaam aansluit bij je bedrijfsidee en kernwaarden. Het is daarnaast ook essentieel dat de naam niet alleen bij jou als ondernemer past, maar ook aantrekkelijk is voor je potentiële klanten. Creativiteit speelt hierbij een belangrijke rol, maar vergeet niet dat de naam ook praktisch moet zijn en gemakkelijk te onthouden voor je doelgroep.
Controleer het Handelsregister en Merkenregister
Om juridische problemen te vermijden, controleer je of jouw naam niet al door iemand anders wordt gebruikt. Met behulp van de naamchecker kun je snel zien of jouw naam uniek genoeg is en of deze al als merk is geregistreerd.
Controleer de beschikbaarheid van je domeinnaam
Voorkom dat je een bedrijfsnaam kiest die je niet als domeinnaam kunt registreren. Dit is erg belangrijk. Een sterke online aanwezigheid begint immers met een passende domeinnaam en heeft een grote impact op je onderneming. Gebruik de domeinnaam check van SIDN om te zien of jouw naam beschikbaar is.
De keuze van de juiste bedrijfsnaam vereist dus zorgvuldige overweging en naleving van juridische richtlijnen. Door de regels van de Handelsnaamwet te volgen, vermijd je niet alleen juridische complicaties, maar zorg je er ook voor dat je naam past bij je bedrijfsidentiteit en aantrekkelijk is voor je doelgroep. Creativiteit is belangrijk, maar praktische overwegingen zoals beschikbaarheid als domeinnaam en uniekheid spelen een cruciale rol. Door deze stappen te volgen, leg je een sterke basis voor een succesvolle start van je onderneming.
Bron: Bedrijfsnaam bedenken https://www.kvk.nl/starten/alles-wat-je-moet-weten-over-een-bedrijfsnaam-kiezen/