Skip to main content
Je eigen bedrijf starten kan een hele onderneming zijn. Daar staat tegenover dat je alle vrijheid hebt om je passie na te jagen, je eigen baas te zijn en je creativiteit de vrije loop te laten. Maar hoe begin je? In dit artikel lees je welke stappen je moet zetten. Wil je een eigen bedrijf starten vanuit huis? Ook dan gaat dit artikel je verder helpen.

Eigen bedrijf starten? Volg onderstaande stappen in de aangegeven volgorde op

1.Doe marktonderzoek
Succesvol een eigen bedrijf starten doe je niet zonder gedegen marktonderzoek. Dat klinkt voor de hand liggend, maar in de eerste helft van 2022 zijn 76 duizend bedrijven gestopt. Dat is het hoogste aantal sinds 2007, het jaar waarin het CBS begon met meten (de Jager, 2022). Analyseer de branche waarin je geïnteresseerd bent en identificeer wat relevante kansen zijn. Kijk naar de behoeften van je doelgroep en hoe je daar haarfijn op in kunt spelen. Bepaal eveneens hoe jouw bedrijf zich kan onderscheiden van concurrenten. Deze waardevolle inzichten gaan je helpen bij het vormgeven van je bedrijfsstrategie.

2.Schrijf een businessplan
Een businessplan is een essentieel document dat de basis vormt voor je bedrijf. Het beschrijft je doelstellingen, doelgroep, producten of diensten en marketingstrategie. Een goed doordacht businessplan helpt je niet alleen om gedachten te ordenen, maar het is ook een belangrijk hulpmiddel bij het aantrekken van investeerders of het aanvragen van een lening.

3.Kies de juiste rechtsvorm
Bij het starten van een eigen bedrijf moet je bepalen welke rechtsvorm het beste bij je past. De meest voorkomende rechtsvormen zijn een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv). Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van aansprakelijkheid, belastingen en administratieve verplichtingen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om de juiste keuze te maken. Bijgestaan door onze juridische partner Legal8 kunnen we je daarbij helpen.

4.Registreer je bedrijf
Zodra je de rechtsvorm hebt gekozen, moet je je bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dan heb je een inschrijfadres nodig. Hiermee krijg je een uniek KvK-nummer en ben je officieel ingeschreven als ondernemer. Eigen bedrijf starten vanuit huis?
Ook dan raden we je aan om gebruik te maken van een zakelijk inschrijfadres, want alleen zo houd je zakelijk en privé écht gescheiden.

5.Wees flexibel en leer van ervaringen
Het starten van een eigen bedrijf gaat gepaard met ups en downs. Het is belangrijk om flexibel te zijn en open te staan voor nieuwe ideeën en kansen. Leer van je ervaringen, zowel successen als mislukkingen, en pas je strategie indien nodig aan. Volg belangrijke ontwikkelingen in je branche op de voet en pas je bedrijf aan veranderende marktomstandigheden aan. Blijf vooral DOEN 😉

Het starten van een eigen bedrijf is een avontuur dat planning, doorzettingsvermogen en vastberadenheid van je vraagt. Door marktonderzoek te doen, een businessplan op te stellen, de juiste rechtsvorm te kiezen, je bedrijf te registreren en flexibel te zijn, realiseer je een goede basis voor succes. Ondernemerschap is een continu leerproces en het is belangrijk om te blijven reflecteren voor groei.

Volg je passie!
Laat het vooral weten wanneer wij iets voor je kunnen betekenen.

Bron: de Jager, N. (2022, 11 augustus). CBS-cijfers: opvallend veel bedrijven opgeheven, aantal faillissementen blijft historisch laag. www.volkskrant.nl. Geraadpleegd op 23 mei 2023, van https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/cbs-cijfers-opvallend-veel-bedrijven-opgeheven-aantal-faillissementen-blijft-historisch-laag~bf8f8a07/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F